Hjärnor & datorer

Brainwaves

Såg just ett bitvis mycket intressant program på SVT 1, nämligen Vetenskapens Värld. Det handlade om hjärnan och dess möjligheter att ingå symbios med framtidens superdatorer. Programmet lär gå i repris den 13 mars; jag vet dock inte tidpunkten, så det får ni själva kolla upp.

En forskare hade lyckats att låta en dator läsa av en aphjärna. Då apan rörde armen i ett enkelt dataspel, överfördes de elektriska impulserna från hjärnan till en dator, som i sin tur fick en robotarm att utföra exakt samma rörelser som apan.

Forskaren ifråga berättade om det historiska ögonblicket då apan plötsligt insåg att den inte längre behövde röra sin arm; det räckte med att tänka!! Robotarmen rörde sig ju ändå exakt som apan ville!

Man hade på SVT valt att kalla programmet Människan V2.0, där V:et står för Version. Version 2 skulle alltså vara den framtida människan (omkring 25 år skulle det ta, räknade forskarna i BBC-filmen med), som skulle komma i åtnjutande av den framtida tekniken att förbättra hjärnverksamheten.

Det här resonemanget förutsätter antagligen att den nu levande människan är Version 1.0, vilket jag starkt ifrågasätter. Mig förefaller det snarare som om vi fortfarande befinner oss på betastadiet; V 0.5, eller något i den stilen. Gudarna ska veta att mitt hjärnprogram vimlar av buggar!! Jag försöker visserligen göra mitt bästa för att åtgärda saken, men det tar tid!

Kanske dags att uppdatera det gamla hantverksklingande talesättet ”Envar sin egen lyckas smed” till det mera nutidsinriktade ”Envar sin egen lyckas omprogrammerare”?

Annonser

~ av Sam Zodiac på mars 8, 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: