Leo var en skum snubbe!

davinci.gif

Väduren/Pionjären Leonardo da Vinci var en i många stycken egendomlig människa. Genialisk, javisst, men ändå lite skum. Han föddes i staden Vinci  (därav efternamnet, förmodar jag) i Italien den 15 April 1452. Han dog den 2 maj 1519 av naturliga orsaker. Leonardo hade en hjärna som var lika utvecklad i vänstra som i högra hemisfären, så han var såväl vetenskapsman som konstnär. Enligt Legolas, som just dök upp här hemma, lär han ha uppfunnit helikoptern, växellådan och cykelkedjan. (Det där med helikoptern kände jag ju till förut, dock ej de två andra uppfinningarna. Helikoptern kunde ju, av naturliga skäl, inte få sin praktiska tillämpning förrän flera hundra år senare). 🙂

Dessutom var han…
• En god och intelligent observatör, vilket gjorde att han blev upphovsman till många vetenskapliga upptäckter och uppfinningar. Ändå publicerade han aldrig några av sina rön.

• Han var en mildsinnad vegetarian, som älskade djur och avskydde krig. Ändå jobbade han som ingenjör åt militären och uppfann avancerade, dödsbringande vapen.

• Han var en av de största konstnärerna under den italienska högrenässansen, men han efterlämnade bara en handfull slutförda målningar.

Annonser

~ av Sam Zodiac på april 15, 2007.

2 svar to “Leo var en skum snubbe!”

  1. Han var långt före sin tid och ansågs nog lite tokig av sina medmänniskor. Men han var tveklöst en stor konstnär och innovatör.

  2. Visst! Han måste haft en råstark Uranus (styr Vattumannen, visioner, teknologi) i horoskopet. Tror jag ska ha hans karta i nå’n bok någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: