Dagens citat

goethe.gif
”Man kan inte alltid vara en hjälte, men man kan alltid vara en människa.”

Goethe

Omkring klockan 12 den 28 augusti 1749 föddes Johann Wolfgang von Goethe på Grosser Hirschgraben, Frankfurt. Han var alltså en Jungfru, astrologiskt sett. Han var son till Johan Caspar Goethe och Elisabeth Textor. Åldersskillnaden mellan föräldrarna var mycket stor. Goethes släkt tillhörde ursprungligen borgarklassen med smeder, skräddare och vinhandlare och kom från Thüringen. Farfadern var en ansedd skräddare i Frankfurt och Lyon och fick ett vinstbringande värdshus i hemgift när han gifte sig med Goethes farmor. Fadern hade gjort sig illa omtyckt i staden, men lyckades med sitt arv köpa till sig en titel som gav tillträde till överklassen. När han gifte sig vid 40 års ålder med den 18-åriga, vackra advokat- och borgmästaredottern Elisabeth Textor behövde han inte tänka på att hon inte fick någon hemgift av sin snåle far.

Endast två barn överlevde spädbarnsåren: Johann Wolfgang som döptes efter sin morfar, och Cornelia. Cornelia beskrevs av Goethe som allt annat än vacker men hon förblev hans närmaste vän tills hon dog 27 år gammal.

Goethe betraktades inte som något underbarn; han hade svårt att lära fast hans nyfikenhet drev honom till flera tidiga experiment i bland annat kemi. Men läroverken krävde inte betyg för antagning varför han ändå blev en högt bildad man. Särskilt studerade han botanik, geologi, latin, grekiska, franska, italienska, historia; men han skulle senare bli avogt inställd till såväl religiös utbildning som historia, trots att han läste Bibeln flitigt. Som elev var han mest framstående i teckning, dans och fäktning.

Klicka på bilden för mer info om Goethe!

Annonser

~ av Sam Zodiac på maj 15, 2007.

4 svar to “Dagens citat”

  1. Intressan t läsning om Goethe..tack för det Sam. Mycket tänkvärt citat dessutom! Nu har jag bälgat i mig ett par koppar kaffe och ska göra mig i ordning för en natt som inte en hjälte..men väl en medmänniska/varm kram till dig!

  2. Ja, jag fastnade för citatet i ett annat sammanhang och gjorde en Goetheartikel av det. Snodde faktiskt rätt mycket av Wikipedia, rakt av, s a s, men kompenserade genom att länka dit. 😉 Jaha, ja, det bär av ut ikväll igen, förstås. Ha en bra och gemenskapsfylld kväll, då, ordalaget! Och en varm kram får du tillbaka!

  3. Spännande! Tack!

  4. Godkväll Sam..jo du nävisa*skrattar*…det var—i miss u like crazy…som inte ville försvinna från mitt huvud idag! Sov gott när det nu blir…fram på morgontimmarna kanske?*ler* Kraam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: