Dagens Tvilling

morgan_freeman.jpg

Morgan Freeman vann 2004 en Oscar för Bästa Manliga Biroll i Clint Eastwoodregisserade filmen Million Dollar Baby 

Idag fyller den amerikanske skådespelaren Morgan Freeman 70 år, vilket betyder att han har Solen i Tvillingarnas tecken.

Freeman föddes den 1 juni 1937 i Memphis, Tennessee och var son till en barberare och en städerska. Han har tre äldre syskon. Freemans familj flyttade ofta under hans uppväxt och han har bott bl a i Greenwood, Mississippi, Gary, Indiana och i Chicago, Illinois. Morgan debuterade redan som 8-åring, då han hade huvudrollen i en skolpjäs. Som 12-åring vann han en tävling som bästa dramatiska skådespelare och under tiden i High-school framträdde han i en radioshow i Nashville, Tennessee. 1955 fick han ett dramastipendium vid Jackson University, men det tackade han nej till och valde istället att arbeta som mekaniker i USA:s flygvapen.

Under tidigt 60-tal flyttade han till Los Angeles, där han arbetade som kontorist vid ett kommunalt college. Samtidigt bodde han periodvis i New York City, där han arbetade som dansare vid Världsutställningen 1964 samt i San Fransisco, där han var medlem i The Opera Ring music group. (Snacka om att besitta Tvillingarnas simultanförmåga!) Han spelade på Broadway ett tag och debuterade sedan i sin första off-Broadwayföreställning 1967 i The Nigger Lover, där han spelade mot Viveka Lindfors.

Sedan dess kan man väl lugnt påstå att det bara rullat på för Morgan Freeman. Senast har vi kunnat se honom spela roller bl a i filmerna Dreamcatcher, Bruce the Almighty, War of the worlds, Batman begins och Million Dollar Baby.
Morgan Freeman är en otroligt produktiv skådis och ett tag tyckte jag att jag såg honom dyka upp i var och varannan produktion jag tittade på. Han förefaller mig dessutom vara en mycket sympatisk människa och föga förvånande är det också roller som good guy han får sig tilldelad. Eller vad sägs om rollen som Gud i Bruce Almighty, t ex? 😀

Annonser

~ av Sam Zodiac på juni 1, 2007.

4 svar to “Dagens Tvilling”

  1. Apropå tvilling… är han inte lite lik Nelson Mandela???
    🙂

  2. Jo! Det har du faktiskt rätt i, zimak! Festligt! Det har jag inte tänkt på förut.

  3. Tackar för den informationen om Morgan Freeman. Han är en de bästa amerikanska skådespelarna som finns idag. Har följt honom sen Driving miss Daisy. Konstigt är att jag inte har tagit reda på mer fakta om honom? Allt har bara känts självklart med honom.

    Vi höres Sam !

  4. Varsågod, Vakare! Håller faktiskt med dig om det; en av mina absoluta favoriter, också. Nu fick du dig ju fakta till livs, ändå. Vilken tur du har! 😉

    Det gör vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: