Narkotikabekämpning värd namnet?

ibogainlogo.jpg

Att många människor världen runt lider av olika sorters drogberoende är ett faktum. Att den gängse drogpolitiken är ett sorgligt och tragikomiskt misslyckande är också ett faktum. Men finns det då ingenting som kan rädda dessa stackars satar som försatt sig i en ohållbar situation? Jo, kanske! Ett växtämne som heter Ibogain och växer i Centralafrika har visat mycket gynnsamma effekter på opiatmissbrukare, eftersom den minskar eller avbryter drogsuget samt abstinenssymptomen från opiater såsom heroin, metadon, subutex och morfin.

En långtidsuppföljning av tunga missbrukare med opiater (heroin, metadon mm) som huvudsaklig drog har gjorts. Av missbrukarna, som behandlades med 1-3 ibogainbehandlingar, blev 2/3 drogfria, medan den resterande tredjedelen lyckades minska sin drogkonsumtion.

Växten har i hundratals år använts av urinvånarna i den s k Bwiti-kulen för initieringsceremonier samt för att behandla fysiska och själsliga problem inom folkmedicinen. Det finns indikationer på att Ibogain är verksamt mot beroende av kokain, metamfetamin, alkohol, nikotin och benzodiazepiner. bogain är narkotikaklassat i Sverige, USA, Danmark, Schweiz och Belgien, trots att det aldrig förekommit som missbrukspreparat och verkar sakna beroendepotential. Läs mera här

Ibogain.se är en religiöst och partipolitiskt obunden rörelse som grundades våren 2006. Den arbetar för att svensk missbrukarvård skall ta till sig ibogain som redskap i behandling av drogberoende. Om du klickar på bilden längst upp, så tar bildlänken dig till deras hemsida. Här på WordPress finns också en blogg om Ibogain. Det var där jag fick upp ögonen för att det pågår en lobbyverksamhet för att göra växten tillgänglig som avgiftningsalternativ i Sverige, även om jag känt till Ibogainets existens och dess möjligheter sedan tidigare. Om du klickar på bilden, kommer du till bloggen.

ibogainwp.jpg

Dr. Deborah Mash är professor i neurologi och molekylär och cellulär farmakologi vid University of Miami School of Medicine och hon har gjort sig känd, bland annat, som en av de främsta internationella experterna på just Ibogain. Här nedanför berättar hon i en video från Google om sin personliga och vetenskapliga erfarenhet av att använda Ibogain i syfte att behandla narkomaner för deras sjukdom; narkomani.

Annonser

~ av Sam Zodiac på juni 17, 2007.

7 svar to “Narkotikabekämpning värd namnet?”

 1. Tack för den. Mycket intressant må jag säga.
  Ha de gott Sam.

 2. Ja, visst är det? Om myndigheterna runtom i världen verkligen ville komma tillrätta med missbruksproblematiken, är ju det här en möjlighet som förtjänar att prövas ordentligt, inte sant?
  Ha det gott, du med, Vakar’n!

 3. Med risk att låta grinig så undrar jag vilket läkemedelsföretag som tillverkar tabletterna och kan man tro att något missbruk går att byta med ett annat. Eller skulle en tablett och ”sömn” ett dygn ta bort all missbruks mentalitet?
  De har ju fortfarande kvar sina ”vänner” som drogar för fullt, jag menar man får ju inte en ny tillvaro för att man tar en tablett.
  Vore ju fantastiskt om det fungerade men jag undrar om det är så lätt? Det är sällan något…

 4. Först och främst tack till Sam Zodiac för ett mycket trevligt blogginlägg!
  livsglimtar:
  Ibogain är, så vitt jag vet, för närvarande patenterat av Howard Lotsof. Tillverkning sker i ett antal certifierade laboratorier.
  Och det handlar inte om att byta ett missbruk mot ett annat. Det handlar om att bota fysisk abstinens (som är den svåraste parten i ett opiatberoende) och psykiskt missbruk.
  Sam Zodiac tar ju själv upp siffrorna; 2/3 blir drogfria. De uppgifter jag har, är att den sista tredjedelen återfaller helt enkelt pga miljöfaktorer. Ibogain tar bort den fysiska abstinensen/beroendet, det pyskiska beroendet samt ger den behandlade en möjlighet att ta tag i sitt liv och sin misär på nya premisser då man efter Ibogainet ofta mår bra och är harmonisk psykiskt, som en bieffekt. Men man måste ändå naturlitgvis göra en stor del av jobbet med att förändra sitt liv, också. Darför brukar man säga att det är viktigt att ha livet efter hemkomsten och utan droger planerat i förväg samt gärna psykologisk samtalskontakt innan och efter behandlingen.
  Detta är naturligtvis något som skulle kunna utvecklas mycket mer om Ibogainet var en del av den öppna missbruksvården eftersom det är just sådant som denna kan bistå med och ska bistå med.
  Ibogainet tar bort ditt fysiska och psykiska beroende. Ditt liv får du förändra själv. Dock är din möjlighet till detta avsevärt bättre än om du samtidigt måste hantera avtändning, drogsug, depressioner och annat som i vanliga fall, utan Ibogain.
  Vad jag vet så är det ungefär 2 till 3 procent av narkomanerna som självläker. 20 procent beräknas reagera positivt på NA-metoden och substitutionsbehandling ger ett positivt utfall i 60 procent av fallen. Ibogain är därmed på alla sätt en kraftfull medtävlare, om inte överlägsen.
  Ändå är det olagligt och motarbetas.

  http://www.ibogain.nu

 5. Låter ju helt fantastiskt som du beskriver det hela och då undrar jag vad det är som gör att det inte redan är en självklart hit världen över? Vad är det som är så trögt?

 6. Vad som är så trögt? Jamen, snälla livsglimtar; har du någonsin varit med om att berörda myndigheter reagerat med något annat än okunskap och namnlös skräck när en av naturens egna droger ska introduceras? Herregud, Ibogainet kan ju göra folk euforiska! Då måste det förbjudas! Ursäkta ironin, men här i Sverige är ju myndigheterna värre på den punkten än någon annanstans i Europa!
  På Ibogain.se-forumet tar man upp narkotikastrafflagen som utfärdades 1968, där bl a narkotika definieras
  http://forum.ibogain.se/viewtopic.php?t=35
  Och på http://www.ibogain.se/cmsms/index.php?page=snabbfakta står det så här:
  Vi har för nuvarande ingen vetskap om vilka grunder som använts för att klassificera Ibogainet , om någon utredning utförts i frågan eller vilken information som detta beslut bygger på. Av den information som finns att tillgå har troligtvis ingen specifik undersökning gjorts angående Ibogainets effekter utan det klassificerades godtyckligt tillsammans med ett antal andra substanser som ny narkotika, och lades till listan utan vidare spörsmål.
  Ibogain är narkotikaklassat i Sverige, USA, Danmark, Schweiz och Belgien, trots att det aldrig förekommit som missbrukspreparat och verkar sakna beroendepotential.

 7. Omklassningsprövningen har nu landat. Ibogain ligger kvar i Grupp 1 tillsammans med Heroin och Kokain. Vi kommer att posta och kommentera beslutet på http://www.ibogain.nu inom en snar framtid.

  http://www.ibogain.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: