Tomaten- en miljöbov?



”Tomaten en klimatvärsting”, säger SNF.

Om alla svenskar en gång i veckan byter en växthusodlad tomat mot en

morot, sparar det lika mycket energi som det går åt för att värma

13.600 villor under ett år. Att odla, frakta och tillaga mat orsaker

stora utsläpp av växthusgaser. Vissa produkter är värre än andra.

Tomater hör till matens klimatvärstingar. I Nordeuropa odlas de i

växthus, för det mesta uppvärmda med olja eller naturgas. Om en spansk,

frilandsodlad tomat transporteras till Sverige med lastbil eller båt,

orsakar ändå den svenska, växthusodlade tomaten fem gånger så stora

utsläpp av växthusgaser som den spanska, skriver Naturskyddsföreningen

i en tomatrapport. (FL-Net)

Ovanstående är hämtat ur mitt nyhetsbrev från mailbox.se.

Mer finns att läsa på

http://www.snf.se/

Annonser

~ av Sam Zodiac på juni 19, 2007.

2 svar to “Tomaten- en miljöbov?”

  1. Jag som äter så mycket tomater och tror att jag är nyttig är alltså i stället en miljöbov;-))

  2. Hehe…ja, men inte kan man väl lägga skulden på dig, znogge? Snarare på den förda politiken, den s k fria marknaden, med dess profithunger, brist på överblick och taskiga logistik. Vi här på Gotland t ex, har ju lammuppfödning som specialitet. Varifrån kommer då billigaste lammköttet som ligger i varuhusen här på ön? -Jo, från Nya Zealand, exakt från andra sidan jordklotet! Vad finns det för genialisk tanke bakom det, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: