I dag, för 10 år sedan…


Så här såg originalutgåvan av den första boken i serien ut för 10 år sedan

… gjorde Harry Potter sin debut bland de bäst säljande ungdomsböckerna någonsin. Uppskattningsvis 107 miljoner exemplar har sålts av ”Harry Potter och de vises sten”, vilket gör den till den mest sålda av Harry Potter-böckerna, åtminstone hittills. Det var den arbetslösa och socialhjälpstagande J K Rowling, som genom den här romanfiguren förvandlade tillvaron radikalt för både sig själv och många miljoner magitörstande ungdomar. Historien om Harry Potter är, som väl de flesta vet vid det här laget, en berättelse om hur en ung pojke som bor under miserabla förhållanden hemma hos sin moster och hennes familj, till sin stora överraskning upptäcker att han i själva verket är en trollkarl och en beundrad och legendomspunnen person i det magiska England; ett England som han inte ens visste existerade. Som baby blev han attackerad av den onde trollkarlen Lord Voldemort, men lyckades mirakulöst överleva attacken. Det gjorde däremot inte hans föräldrar, James och Lily Potter, så den föräldralöse Harry placeras hos sin moster Petunia tills han blir tillräckligt gammal för att påbörja sin utbildning till magiker. Den magiska världen finns parallellt med den vanliga och i samband med sin 13-årsdag börjar Harry Potter på den magiska skolan Hogwarts, där många underbara äventyr utspelar sig.
Rowling hävdar att stora delar av boken tillkom under något som väl närmast kan beskrivas som ett ”inspirerat rus”. För att vara en ungdomsbok, är handlingen väl tuff, kanske. Jag minns att mina barn grät, när författaren tog livet av den älskvärde rektorn för Hogwarts, professor Albus Dumbledore, t ex.
Flera filmer har gjorts med Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter. Harry har även figurerat i sammanhang som TV- och dataspel. Den sista boken i serien, den sjunde, som heter Harry Potter and the Deathly Hallows, kommer 21 juli i år och där har Rowling lovat att frågor som; ”Kommer ”Pojken som överlevde” att dö?, ”Är Snape (en lärare på Hogworts) egentligen god” och ”Vad är Deathly Hallows? kommer att besvaras. Filmen kommer att få premiär två veckor innan boken ges ut.

~ av Sam Zodiac på juni 26, 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: